Om sökandet efter ”Like the Wind” av ett helt okänt band från 80-talet.

Internet är en intressant plats för detektivarbete och det är lätt att fastna i lockelsen av att söka någonting okänt och ta hjälp av den större massan. Så kanske Anton Riedel tänkte när han, för tolv år sedan, lade upp en låt på en gammal Usenetgrupp och en kanadensisk internetradiokanal. Låten kommer från en radioinspelning ca. 1982-1984 från ett helt okänt band. Radiostationen torde vara NDR1, programmet Musik für junge Leute och programledaren var förmodligen Paul Baskerville. I detta program presenterade Baskerville okänd independent musik från genrer som new wave, post-punk osv

Antons sökande var förgäves. Försök gjordes 2007 och 2011, men ingenting väsentligt kom fram. Kanske att låten heter ”The Wind”, ”Like the wind” eller ”Checking it in, checking it out”? Varken Shazam eller liknande tjänster känner igen låten. Nu har låten återigen seglat upp bland internetmysterier, tack vare Gabriel Viera och Nico från Dead Wax Records, och alla tangentbordsdetektiver är i extas.

Folk gör sitt yttersta för att hitta denna darkwave/new wave sång.  Ett antal experter på oberoende/independetmusik och skivbörser har kontaktats. Massiva sökningar i databaser, som discogs, har gjorts. De har även lyckats kontakta Paul Baskerville, som för tillfället är på semester och skriver att han inte vet, men kan spela låten i sitt nuvarande radioprogram för att hjälpa till i sökandet.

Artister som kunnat uteslutas är bland annat Heaven 17, Depeche Mode, Cutting Crew, Lowlife, Sisters of Mercy och många fler. Troligtvis är bandet från Tyskland eller näraliggande länder. Engelsktalande användare tycker att sångaren har ett märkligt uttal på vissa ord. På Discogs har användare lyckats hitta en obskyr Vinyl 7:a, ”The Wind” från ett österrikiskt band, kallat Sunset. Låten ska ha varit skriven av bandet och Walter Widemair. Dock verkar det som att Widemair inte skriver sådan musik och omslaget ser lite väl kitschigt ut. Men vem vet?

sunsetthewind

Det mest troliga scenariot som jag tror på är att det är ett mindre band som skickat in sin demoinspelning som fått den spelad på radio. Jag vet själv att jag äger väldigt många demoinspelningar från Borlängeband som inte längre är aktiva och kanske skulle vara ganska svåra att identifiera idag. Då kan jag tänka mig att ett okänt demoband från 80-talet är ännu svårare, men internets gemensamma kraft är stark och har löst liknande mysterier tidigare. Exempelvis den svenska konstnären och artisten Johan Lindells låt ”On the roof” som internet letade efter.

Det absolut senaste är att någon hade lyckats spara ner hela låten från Antrons originalinlägg på Usernet när det begav sig 2007 och hittat den på sin hårddisk. Tidigare har vi bara haft tillgång till ett kortare klipp, men nu har vi hela inspelningen.

Lyssna själva… känner ni igen låten? Bandet?

Följ även utvecklingen på reddit: https://www.reddit.com/r/TheMysteriousSong

 

W.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: