”Någonting är fel med USA” – om Crippled America av Donald J. Trump

crippled-america

Författare: Donald J. Trump
Titel: Crippled America
År: 2015

Någonting är fel med USA. Vi har matats med budskapet från det republikanska partiets håll under hela primärvalet. Deras presidentkandidat, Donald Trump, är kanske den kandidat som tydligast målat upp USA som en dystopisk stat nära total kollaps. En del experter menar att talet som Trump höll under republikanernas konvent var ett av de mörkaste på länge. Under valprocessen har Trump levererat minnesvärda, helt galna och världsfrånvända uttalanden. Kritiken mot honom har ofta varit att hans påståenden saknar detaljer.

Det är inte helt ovanligt att kandidater publicerar böcker med en mer djupgående politisk förklaring. Ted Cruz publicerade A time for truth, Marko Rubio American DreamsOne nation av Ben Carson och så vidare. Trump är så klart inte sämre än att publicera Crippled America: how to make America great again (eller under den nya titeln: Great Again: How to fix our crippled america), men Trump är inte ny på den litterära marknaden. Hans och Tony Schwartz The art of the deal (1987) är en bästsäljande klassiker inom affärsvärldens litteratur. Enligt Trump själv så är The art of the deal hans favoritbok efter Bibeln. Om The art of the deal är Trumps bibel så är Crippled America Trumps manifest. Förhoppningen är att detta manifest ska ge en djupare inblick i den politik som republikanernas presidentkandidat vill driva.

Boken innehåller inga referenser utan allt baseras på påståenden. Det är kanske därför Trump skriver ”believe me” allt för många gånger, precis som i hans tal. Vi ska tro på Trump, eftersom Trump talar sanning enligt Trump. Crippled America innehåller dock en hel del intressanta passager, inte minst om Donald Trump vinner presidentvalet i höst. Kapitlet om den ökända muren, som Trump vill bygga på gränsen mellan Mexico och USA, är fascinerande i all sin obegriplighet. Utan siffror eller källor så ska vi tro på Trump att Mexico kommer att betala bland annat genom höjda avgifter och hot om indraget bistånd. Räcker dessa åtgärder? Bara Trump vet. Tro på Trump.

Det mest intressanta kapitlet handlar om media och hur massmedia kan manipuleras. Det är faktiskt imponerande hur lite Trump behöver betala jämfört med andra kandidater för reklam. Istället förlitar sig Trump på de stora medierna som rapporterar och skriver om allt som händer kring ”The Donald”. All publicitet är bra publicitet. Hans påstående om att media och Trump är beroende av varandra är både insiktsfullt och skrämmande. Jag funderar hur bra en demokrati mår när den som genererar flest tittarsiffror får störst utrymme i media gentemot andra kandidater.

I övrigt betar Trump av heta ämnen i den amerikanska politiken: skatter, försvar och militär, energi och miljö, sjukvård och Obamacare. Frågan är om vi kan få en bild av hur Donald Trump skulle vara som president. Både ja och nej. Anledningen till detta är att det nämligen finns flera olika Trump: en debatt-Trump som demolerar sina motståndare, media-Trump som kommer med medvetna kontroversiella uttalanden för att få rubriker, tal-Trump som håller spektakulära tal där han bland annat sagt att det inte gör något att slå ner någon som protesterar eftersom han betalar rättegångskostnaderna, Twitter-Trump som kanske är den största katastrofen med sina impulsiva och ogenomtänkta meddelanden. Men så har vi även affärsmannen Trump som vet exakt hur han ska manipulera folkmassor och media. Vägen mot Vita Huset är inte spikrak. Men hans anti-etablissemangsbudskap och hans icke-politiska uppförande tilltalar nog ett folk som tappat förtroendet för robotliknande politiker som kommer med samma gamla floskler. Då spelar det ingen roll om manifestet är utan djup eller om påståenden står på lös grund. För att tala till folks känslor kan vara minst lika effektivt, på både gott och ont.

Eller som Donald Trump själv sade i ett tal: ”I could stand in the middle of 5th Avenue and shoot somebody and I wouldn’t lose voters”. Om vi nu ska lita på att Trump faktiskt har rätt i det påståendet så är det någonting som är väldigt fel med USA.

 


Köp ”Crippled America”: Adlibris,2BokusCdon,

Ljudbok: AdlibrisBokusCdon

Köp ”The art of the deal”: AdlibrisBokusCdon
E-bok: AdlibrisBokusCdon
Ljudbok: AdlibrisBokus, Cdon

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: