”Det är en hemsk värld vi lever i” – om Zinkpojkar av Svetlana Aleksijevitj

bok_aleksijevitj4_hr-669x1024Författare: Svetlana Aleksijevitj
Titel: Zinkpojkar (orig. Tsinkovye malchiki)
År: 1991
Läst utgåva: Ersatz, 2014, övers. Hans Björkegren

Det är en hemsk värld vi lever i. Jag skulle vilja citera hela boken. Varenda stavelse. Varenda bokstav. Alla meningsfulla ord om vad som är det meningslösa kriget. Melankoli och elände. Formulera alla känslor av hopplöshet och desperation som kryper in under skinnet och vägrar lämna. Krig sliter sönder människor både psykiskt och fysiskt. Du behöver inte ens vara delaktigt i krigets obönhörliga grymhet för att slitas sönder. Din dotter, din son, din mamma, din pappa, din släkting, din bästa vän, människan som du möter varje dag. Din partner. Den människan som du tänkt spendera resten av ditt liv med. Allt slits sönder.

Den heroiska idolbilden av den sovjetiska evighetssoldaten som reser ned till Afghanistan för att plantera vänskapsalléer i Kabul slits sönder. Medaljbeprydda soldater som kommer hem till luftslott och än mer elände. Jag tänker på soldaten som hellre säger att benet blivit förorsakat i en fylleolycka än av en mina i det heroiska kriget. Läkare som inte kan operera sårade och döende eftersom utrustningen är obsolet. Kroppsdelar, hjärnsubstans, amputationer, lemlästade människor. Panik och hysteri. Det finns ingenting som är heroiskt med krig. Allt slits sönder.

Kvar står långa rader av zinkkistor. Undangömda på flygplatsen medan propagandamaskinen utlyser seger för den röda revolutionen. ”Allt var förgäves”, konstaterar en major i Svetlana Aleksijevitjs Zinkpojkar. ”Sätt upp minnesplanscher på gravarna, rista i stenarna att allt var förgäves”.

Det finns ingen skönhet i krig. Det finns ingenting vackert. Bara elände. Från början till slut. Zinkpojkar befäster detta elände i form av en kör av röster. Vittnesmål som Svetlana Aleksijevitj har samlat under flera år. Zinkpojkar är ett tidsdokument som alltid kommer att vara aktuellt så länge det finns krig. På så sätt är Zinkpojkar tidlös. Insikten av detta får mig att rysa av obehag och återigen betona att vi lever i en hemsk värld.

Allt slits sönder.

 


Zinkpojkar går att köpa från bland annat:
Adlibris, Bokus, Cdon

Och som E-bok:
Bokus, Adlibris, Cdon

 

Andra verk av Svetlana Aleksijevitj:

Kriget har inget kvinnligt ansikte : adlibris,2,3bokus,
Tiden second hand : adlibris1,2,3 bokus,2 
De sista vittnena : adlibris,2 bokus,2,
Bön för Tjernobyl : adlibris,2 bokus,2,


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: