Premiärhelgen avklarad och teaterteoretisk subtilitet.

Revyn ”Lite råare 2 – gnälliga människor undanbedes” (som jag regisserar) hade premiär i helgen. Det är sällan jag blir stressad och inte behövde jag känna någon stress i lördags heller.  Skådespelarna är så talangfulla och hängivna att jag vet att de kommer leverera sitt yttersta. Premiären gick smärtfritt, inga större misstag eller konstigheter. Det brukar finnas en tendens inom teatervärlden att premiärföreställningar kan dra ut på tiden och vara fylld av premiärnerver. Men vi höll tiderna till perfektion.

Jag och manusförfattaren Anders Nohrstedt har under hela marknadsföringsperioden innan premiär varit noga med att kommentera hur viktigt det är med yttrandefrihet och hur farligt det är med censur. Vi anser att man ska kunna skämta om allt. I en intervju med Sveriges Radio P4 så var vi dock noga med att påpeka att det måste finnas en finess i utförandet. William C. Woxlin förklarade att det inte får bli plumpt och jag tenderar att hålla med honom om det. Därför är det fascinerande att se hur skådespelarna i symbios med Nohrstedts manus har fått till utförandet på ett sådant sätt att det subtila får ta plats bland det mer direkta vilket var något jag eftersträvat under alla repetitioner. Tyvärr är det väldigt enkelt att det subtila glöms bort, det kan handla om rörelser, om frasering, om betoning och om scenisk gestaltning som inte framhävs på det sätt som är tänkt.

liter(Daniel Andersson och Greta Wilhelmsson i ”Grannarna ovanpå”)

Ett exempel på den subtila formen finns i en sketch som heter ”Grannarna ovanpå”. Sketchen handlar om ett nyinflyttat par, Lucas och Susanne (spelas av Daniel Andersson och Greta Wilhelmsson), som är ovanligt högljudda. Vad denna högljuddhet beror på kan endast beskrivas genom två moment: Lucas repliker och Susannes agerande och betoning. Dock kan detta endast utföras under sketchens första del. I sketchens andra del kommer det vara försent att bygga upp denna anspänning och relation som finns mellan karaktärerna eftersom två andra karaktärer (Kurt och Kikki) kommer omöjliggöra denna uppbyggnad. Därför är det viktigt att få med hela spektrumet av subtila grepp för att få med betraktaren i sketchens olika känsloformer och karaktärernas bakgrund. Både Greta och Daniel bär denna första del av sketchen på sina axlar; Daniel genom replikernas betoningar och Greta genom agerande, rörelsemönster och replikleverans. Det är en svår teknisk uppgift eftersom samspelet mellan dessa olika moment är fundamentalt viktig för att göra sketchen, karaktärerna och syftet levande. Varken Daniel eller Greta har tidigare stått på scen tillsammans och innan repetitionerna tror jag inte de setts förut. Vad som gör mig så stolt över att få arbeta med den här ensemblen är att nivån av talang är så pass hög att detta samspel sitter som handen i handsken. Det kanske inte är enkelt att förstå delar av allt det svammel jag får ur mig, men för att få fram subtilitet måste även jag som regissör använda mig av subtila metoder och samtidigt låta skådespelarna få utvecklas i naturliga faser. Någonting jag sagt måste i alla fall ha fastnat för skådespelarna får just fram den subtilitet jag försökt väva in under repetitionerna och visar upp en fantastisk teatertekniskt avancerad gestaltning. Greta och Daniel levererar dessa moment på ett så pass fulländat sätt att till och med en sådan som mig känner både glädje och fulländning när jag ser dem på scenen. Förutom att glädja mig personligen så visar det även prov på vilken talang och hög kvalitet våra skådespelare besitter. Vad nu denna högljuddhet som karaktärerna orsakar beror på tänker jag dock inte avslöja.

liter2(Andreas Holmström Wik i sketchen ”Privatdeckarna”)

Grannarna ovanpå” är bara en sketch av många där det finns liknande moment och inslag vilka måste fungera. Detta är genomgående i hela arbetet men några andra exempel jag skriver på rak arm är ”Rasisterna” där Daniel Perssons moment av bland annat nyansering är viktigt, Linda Byman och Anders Nohrstedt i ”Soffan – Postlådan”, Andreas Holmström Wik och Björn Forsberg i ”Privatdeckarna”, Ronja Fändrik Linkilä i ”Sugröret”. Hela ensemblen lyckas utföra detta med bravur hela revyn igenom och jag njuter av varje sekund jag ser dem på scenen.

Bevittna detta själva genom att gå på en av våra kvarvarande föreställningar:
3 Maj  – 17:00
4 Maj – 17:00
11 Maj – 17:00

Plats: Teaterhuset, Köpmansgatan 4, Ludvika


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: