Kommentar till kommentarerna om Carina Bergfeldts blogginlägg kring dödsstraff


Jag blir lite bekymrad.
I Carina Bergfeldts blogginlägg hos Aftonbladet redovisar hon en undersökning från FSI (Forskningsgruppen för samhälls- och informationsstudier) om vad svenskarna tycker om dödsstraff.

Jag brukar inte blanda mig i politiska frågor men i frågan om dödsstraff är jag strängt emot. Räknas det ens som en politisk fråga och inte som en fråga om mänskliga rättigheter? Det finns inga förmildrande omständigheter när vi talar om dödsstraff. Det räcker med att en person har avrättats felaktigt (det räcker med att möjligheten finns) för att straffmetoden ska anses vara bristfällig. Båda sidor har säkert sina intressanta anledningar som förespråkar sin åsikt. Men det är inte åsikterna som gör mig bekymrad just idag.

När jag läser kommentarerna till Carina Bergfeldts blogginlägg slås jag av kommentarer som kommenterar en felaktighet i procentsatserna. Jag redovisar några procentsatser här (läs hennes blogginlägg för flera):

Partival (rösta om val idag):
M 22,1 %
C 25,7 %
Fp 13,7 %
S 19,8 %
V 14,5 %
Mp 10,5 %
Kd 5,3 %
Sd 59,2 %

Någon kommentator skriver: ”59,2 procent av befolkningen röstar med andra ord på Sd.” efter att ha beskådat dessa procentsatser. Men kommentatorn har fel. Om kommentatorn hade varit läskunnig hade denne kunnat se att Carina Bergfelt skrivit: ”Frågan de ställde var: Vad tycker du om att införa dödsstraff för de grövsta brotten?”. Detta betyder självklart inte att 59,2% av befolkningen tänker rösta på Sverigedemokraterna utan att 59,2% av tillfrågade som tänkt rösta på Sverigedemokraterna är för dödsstraff, vilket gör att 40,8% av tillfrågade som röstar på Sverigedemokraterna är mot dödsstraff.

Andra kommentarer:
Inte en enda siffra stämmer om man börjar räkna.
Inga siffror som går ihop anser jag… Män/kvinnor blir 48 procent, vad var det för kön på resten? Borde inte den adderade procentsatsen i födelseår bli 100 procent, och inte 166.2 procent?
Partivalsprocenten går inte ihop. Confused.
och fler i samma anda.

Jag blir lite bekymrad över dessa människor. Förstår man inte procenträkning? Är nivån på läsförståelsen för det egna språket för lågt? Är kunskapen inom matematik för låg? Eller vill man helt enkelt inte förstå siffrorna? Förvränger människor sanningen med flit bara för att kunna skriva kommentarer mot statistik som tydligen inte stämmer överens med kommentatorns världsbild? Jag förstår inte hur det kan vara svårt att förstå den simpla statistik.

Jag oroar mig för läsförståelsen i Sverige. Vi måste lära våra barn bättre läsförståelse i skolan. För om vissa människor inte längre klarar av att förstå ett enkelt blogginlägg skrivet på svenska, på Aftonbladet, som redovisar rätt så simpel men viktig statistik så undrar jag hur illa ute vi kan vara om ingenting händer angående utbildning inom läsförståelse (svenska) och matematik som är två av våra kärnämnen under grundskolan. Detta gör mig bekymrad.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: