Till minne av Knut Ahnlund (1923-2012)


Författaren och litteraturvetaren Knut Ahlund har gått ur tiden.
Förutom att skriva intressanta biografier över bl.a. Sven Lidman och Octavio Paz var Knut Ahnlund ledamot i Svenska Akademien.

Dock får hans tid som ledamot ses som rätt stormig. Jag och Knut Ahnlund har brevväxlat en del och jag uppfattade honom som en väldigt trevlig person. Vi talade en del om schack, som både han och jag tyckte om att spela. En endaste gång kom vi in på Svenska Akademien (när vi skrev om Karl Ragnar Gierow) och det var i en rad han skrev att hans tid i Svenska Akademien var ett ”besök på Parnassen som blev ett besök i underjorden”.

Han berättade om sina biografier och att han höll på med en självbiografi som handlade om olika personer han träffat genom åren, samt om Svenska Akademien. Han ville träffas och spela schack med mig.

Sedan kom en bitter artikel i Axess Magazine, ”Akademien inifrån”. Jag tyckte inte om det. Hur förbannad och bitter man än är så bryter man inte det man en gång lovat att inte tala om. Jag fick ett brev från Knut där han uppmanade mig, i min tur, att publicera artiklen överallt, ex. i den tidskrift jag är redaktör för.

Det är inte så här jag vill minnas Knut. Istället vänder jag mig till bokhyllan. Där står en gedigen samling böcker av Knut. Jag slår upp ”Jordens Skönhet”. Han skrev till mig: ”den bok jag kanske är mest nöjd med”.

Jag läser: ”Här i en gammal röjning i skogen snubblar foten på gravar. Lyft på de stora bladen som droppar av sista skyfallet här och stava det långa namet som mossor och lavar sytt över: Dissanyahe Mudiyanselaye Dasanyahe från Ceylons lätta infanteri, 30 sept. 43. age 22. Också den grönsvarta slemmiga stenen är på väg ner i jorden: elefanterna trampar här redan och djungelns höga ridåer dras obevekligt in över scenen.”

Jag publicerade aldrig artikeln ”Akademien inifrån” någonstans. Den publiceringen fick Axess Magazine stå för. Jag spelade aldrig schack med Knut. Jag fick aldrig chans att börja med en spansk öppning. Vi träffades aldrig, men hans böcker och våra brev finns kvar.

Knut Ahnlund blev 89 år gammal.

Af1,
Exp1,
Dn1,
SvD1,2,
Svt1,


One response to “Till minne av Knut Ahnlund (1923-2012)

  • Hans Ahnlund

    Tack för fina minnesord om min älskade farbror, själv har jag inte riktigt accepterat att han är borta.

    hälsar Hans

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: