Suzanne Collins – The Hunger Games

(Litteratur)

Titel: The Hunger Games
År: 2008
Författare: Suzanne Collins

Jag har hört allt från ris och ros om Hungerspelen, men jag har lyckats undvika all hysteri kring franchisen. Men nu har jag äntligen lyckats läsa Collins bestseller.

Boken handlar om Katniss Everdeen som lever i distrikt 12 under en totalitär regim. Varje år hålls något som kallas för Hungerspelen, där en pojke och en tjej från varje distrikt tävlar mot andra distrikt. Målet är enkelt: döda motståndarna. Hungerspelen är ett sätt för regimen att visa sin makt över medborgarna och påminna om en tidigare, misslyckad, revolution från distrikten. Katniss Everdeen lever i distrikt 12 och allt för ofta smyger hon iväg och jagar med sin vän Gale. När det är dags för lottning till Hungerspelen blir Katniss syster Primrose vald, något som gör att Katniss frivilligt anmäler sig själv för att ta systerns plats. Som pojke från distriktet lottas bagarsonen Peeta Mellark fram. Vi får följa förberedelserna, där Katniss och Peeta bl.a. träffar distrikt 12s enda vinnare, den gravt alkoholiserade Heymich, som blir deras mentor. När spelen väl börjar ökar romanens tempo och det lyckas bli lite spännande.

Jag ska vara ärlig: boken är helt okej men stora delar känns lånade eller plagierade från andra romaner. Främst tänker jag på ”Battle Royale” av Kinji Fukasaku, men även ”The running man” av Stephen King, ”Lord of the flies” av William Golding och även en del andra föregångare i genren. Detta lämnar en viss avsmak när man känner igen saker allt för tydligt, även om Collins hävdar att hon aldrig någonsin hört talats om ”Battle Royale” innan. Collins lyckas dock föra en intressant historia framåt och under vitala partier blir läsaren lätt engagerad. Det finns dock negativa faktorer förutom plagieringsmisstankarna. Det är förutsägbart, nästan för mycket känns förutsägbart. Jag kunde gissa mig till flera av romanens vändningar och händelser, vilket gör att läsupplevelsens helhet blir rätt så tråkig och överraskningarna uteblir.

Bokrecensioner 2012:
Robert A. Heinlein – Tunnel in the sky
Drew Karpyshyn – Mass Effect: Ascension
Dave Wolverton – The Courtship of Princess Leia
L.A. Morse – The Flesh Eaters
Anders Tosse – Ligga i Lund
Peggy Gaddis – Två kvinnor om en man
Stig Sæterbakken – Lämna mig inte
J.T. Edson – Quiet Town
Dennis Cooper – The Sluts
Chuck Palahniuk – Snuff
D. Harlan Wilson – They had goat heads
Eckhartd Gerdes – My Landlady the lobotomist


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: