Tom Watson visar att gammal är äldst!

(Sport)

Låt mig berätta för er: Golf är en sport likt få andra! Det fick vi bevis på idag! Säg mig hur många sporter det finns där en 63-årig legendar kan slå ut unga världsstjärnor?

Det hände… idag!

Tom Watson (f.1949) är en legend inom golfvärlden. Han har vunnt hela 6 majors och ett antal PGA segrar. Nu för tiden spelar han mest på Champions tour (en tour för lite äldre golfspelare) där han går runt och myser på banorna. Men så händer det varje år: British Open. En major tävling han vunnit tre gånger tidigare (1975, 1980 & 1983). Under 2000-talet så fanns det väl ingen som trodde att en senior skulle ha någon som helst chans att vinna en major, men Tom Watson ville visa annat. 2009 missar han, med en putt, att ta hem en ytterligare major; 26 år sedan sin senaste majorvinst och 34 år sedan sin första! Det blev en saga, med ett lyckligt slut, trots att Watson inte vann utan kom på en hedervärd 2:a¨plats. Men Watson är lika glad för det. Han behöver inte bevisa någonting, han har ingenting att förlora och kan gå runt att mysa på golfbanan, helt olik dagens världsstjärnor som känner sig pressade att prestera.

British Open 2011 gjorde han någonting riktigt unikt; en hole-in-one. Självklart var det den gamle räven som skulle göra en hole-in-one och klarar kvalgränsen. Han slutade på en delad 22:a plats, men var lika glad för det och fortsatte gå runt och se ut som världens mysfarbror på banan.

I år tävlar Tom Watson i British Open, som så många gånger förr. Tävlingens andra dag och sista dagen att ta sig vidare, över kvalgränsen. Tom Watson slår en birdieputt som inte går i hål, det är bara en liten smekning kvar. Men istället för att markera bollen, plocka upp den och andas ut så spelar han. Det slutade med en bogey och Watson går upp på +4 i sitt resultat. Ett +4 kommer med all garanti betyda att Watson får packa ihop sina saker och återkomma nästa år, eftersom gränsen kommer som lägst gå vid +3. Men han har en chans kvar, han är tvingad att slå en birdie på 18:e hålet, vilket är banans sista.

Hans uppspel till green är inte allt för bra. Men bollen landar i alla fall på green. Det är en lång promenad för Tom. Under denna promenad fram till greenen undrar jag vad som rör sig i Tom Watsons huvud. 1971, samma år som han debuterade som professionell golfspelare, fick han sin examen i psykologi. Jag undrar om han har någon hjälp av sin akademiska bakgrund inom ämnet som bl.a. berör hjärnan, beteenden och våra tankar? Publiken reser sig upp, alla jublar, alla applåderar den gamle legenden. Vem tror att han kommer sätta sin långa putt? Jag och publiken med mig hoppades, men trodde vi verkligen på det helhjärtat? Det var ändå en väldigt lång putt som måste slås direkt i hål. Tom Watson ler och vinkar åt publiken, han ser ut som den mysfarbror han är. Det känns som om han tycker om att vara här, inte direkt för tävlingen, utan för kärleken till sporten.

Tom Watson är som en sagobok. Varje gång man slår upp boken om Tom Watson finns en ny saga om hur han, den åldrande golfspelaren, slår ut spelare som kan vara mer än 32 år yngre. Sagorna slutar inte alltid bra, vissa kan vara lite hemska likt Bröderna Grimms sagor. Men Tom Watson finns alltid där med sitt leende och värmande utstrålning.

Tom Watson sänker putten på 18:e och sista hålet, klarar kvalgränsen i British Open för 25:e gången i sin karriär och slår ut några av dagens stora golfstjärnor som Mickelson, Love III, Cink (som slog Watson i särspelet 2009 för vinst), Kevin Na, Coetzee, vår egen Daniel Chopra och trojkan Rose, Schwartzel & Garcia vilka ligger rankade topp 25 i hela världen. Coetzee är för övrigt 37 år yngre än vad Tom Watson är. I vilka sporter kan en 37 år äldre deltagare slå en yngre? Inte är det många… Men vad bryr sig Watson om det? Han går bara runt på golfbanan och myser ödmjukt, inte för att han slagit ut alla dessa yngre spelare utan för att han älskar sporten. Det om något gör han mer legendarisk än alla hans majorvinster tillsammans. Det är en saga, som jag aldrig vill ska ta slut… Tom Watson, han som gör det omöjliga, möjligt.

Nu är det två spännande slutspelsdagar kvar!

Af1,
Exp1,2,3,
SvD1,


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: