Eurovision Song Contest – Semifinal 1

(Musik/Television)

Då har Eurovision cikrusen dragit igång på allvar. Ikväll är det Semifinal 1 och här kommer mina omdömen om låtarna.

1. Montenegro: Rambo Amadeus – ”Euro Neuro”
Det är lite svängigt på ett sådant där masochistiskt sätt. Det svider i öronen men jag tycker ändå att det är helt okej, jag vet inte om det ska uppfattas som ett plojbidrag eller liknande? Betyg: 3/5

2. Island: Gréta Salóme & Jónsi – ”Never Forget”
Jag brukar gilla isländska låtar, Björk är en av mina favoriter och Paul Oscar gjorde ett av Eurovisions bästa bidrag 1997. Men detta vet jag inte. Det är en kraftig etnoballad utan själ, men med ett svängigt violinsolo. Betyg: 2/5.

3. Grekland: Eleftheria Eleftheriou – ”Aphrodisiac”
Om Grekland hade varit en modern låt med etnoinslag hade det låtit så här ungefär. Men det är inte bra alls, strömlinjeformat och klappar katten medhårs. Betyg: 1/5.

4. Lettland: Anmary – ”Beautiful Song”
Jag har stört mig så oerhört på denna låt sedan första gången jag hörde den. Visst att Anmary är vacker och helt okej sångerska men denna midtempoballad är allt annat än vacker och okej. Betyg: 0/5

5. Albanien: Rona Nishliu – ”Suus”
Riktigt intressant låt från Albanien detta år. En dramatisk och vemodig ballad med långa rösttoner från Rona. Kan hon sjunga detta bra live har jag inga problem med att Rona får hälsa på i finalen. Betyg: 3/5.

6. Rumänien: Mandinga – ”Zaleilah”
Jäklar vilket drag. Eurovisionsommarplågan är här! Nu drar festen igång på riktigt efter några ballader. Måste till final! Men är den så bra? Betyg: 2/5.

7. Schweiz: Sinplus – ”Unbreakable”
Jag har tyckt om alla av Schweiz bidrag sedan 2009 (Lovebugs, Michael von der Heide, Anna Rossinelli) och Sinplus gör detta riktigt bra. Dock rånades Lovebugs på sin finalplats 2009 med en liknande låt, så vad som helst kan hända. Betyg: 4/5.

8. Belgien: Iris – ”Would You”
Tråkig, intetsägande mainstreamballad á la Taylor Swift. Betyg: 1/5.

9. Finland: Pernilla Karlsson – ”När jag blundar”
Oj, oj! Ett bidrag på svenska! När hände det senast? 1998 med Jill, okej då. Texten är poesi och Pernilla sjunger kanske vackrast i hela tävlingen. Helt klart finaste balladen också. Får svårt att nå final, men jag hoppas, jag hoppas! Betyg: 5/5.

10. Israel: Izabo – ”Time”
Israel skickar ett riktigt svängigt oldschool bidrag, med lite 70-talsinfluenser. Det spelar ingen roll om det är ploj eller ej! Det är spelglädje och det smittar av sig! En favorit! Betyg: 5/5.

11. San Marino: Valentina Monetta – ”The Social Network Song (Oh Oh – Uh – Oh Oh)”
Om jag var osäker på om Israels låt var ploj så är jag helt säker på att detta är satiriskt ploj. Jag är nog den enda som tycker det svänger om denna popröra som handlar om Facebook. Betyg: 3/5.

12. Cypern: Ivi Adamou – ”La La Love”
Sägs vara vinnarkandidat efter Loreen. Tycker det mest är vanligt strömainstream som väldigt sällan tilltalar mig. Lär dock gå till final, vad jag än tycker. Betyg: 1/5.

13. Danmark: Soluna Samay – ”Should’ve Known Better”
Hoppas Soluna Samay har på sig sin snygga uniformsklädsel från inhemska uttagningen. Annars är det tråkig radiopop som inte sticker ut. Betyg: 2/5.

14. Ryssland: Buranovskije Babusjki – ”Party For Everybody”
Ploj från Ryssland. Tänk att detta fjanteri slog en duett med Dima Bilan och Julia Volkova (tAtu). Nej jag förstår inte tjusningen, men lär gå till final. Fy… Betyg: 0/5.

15. Ungern: Compact Disco – ”Sound of Our Hearts”
Snygg electroballad, sådant måste jag bara tycka om! Det skulle dock passat bättre som en tung dubstep dänga med tyngre drops. Betyg: 3/5.

16. Österrike: Trackshittaz – ”Woki mit deim Popo”
När jag ser vilka låtar som spelats flest gånger hemma hos mig (av årets Eurovisionbidragen) ligger denna högst upp. Det är gungig rap-dance med en refräng som sätter sig direkt! Tyvärr brukar rap ha svårt att gå bra, men refrängen och energin är så stark att det kanske går ändå. Betyg: 5/5.

17. Moldavien: Pasha Parfeny – ”Lăutar”
Vad vore Eurovision utan balkanmusik? Låter som alla andra balkanlåtar, men utan att det blir direkt dåligt. Betyg: 2/5.

18. Irland: Jedward – ”Waterline”
Jedward gör en Tysk-Lena och tävlar två gånger i rad. Svenkskrivenlåt som är på tok för anonym för Jedwards image. Har dock ett vasst startnummer. Betyg: 1/5.

Det var alla bidrag i första semifinalen! 10 bidrag kommer gå till final och resten åka ut. Här kommer min lista över vilka bidrag jag tror kommer gå vidare (mian betyg inom parentes:

Island (2/5)
Grekland (1/5)
Rumänien (5/5)
Schweiz (4/5)
Finland (5/5)
Israel (5/5)
Cypern (1/5)
Ryssland (0/5)
Österrike (5/5)
Irland (1/5)

Exp1,2,3,
Dn1,2,3,4,5,6,
SvD1,2
Svt1,2,


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: