100 år sedan förlisningen av Titanic…

Idag är det 100 år sedan den kungliga postångaren Titanic förliste. Förutom att det är ett av världens mest tragiska misslyckanden så har ju Titanic genererat otaligt med litteratur, filmer, dokumentärer osv. Det senaste torde väl vara Robin Gibbs och sin son RJ Gibbs komposition ”Titanic Requiem” som spelats in av Royal Philharmonic Orchestra, tyvärr så verkar Robin Gibbs ligga på dödsbädden och kunde inte närvara vid urpremiären av hans komposition. Förutom denna vackra komposition har även en dramatisering av förlisningen samproducerats mellan flera olika länder.

Men det går inte att förbise James Camerons mastodontfilm från 1997 med Leonardo di Caprio och Kate Winslet i huvudrollerna. Det är dock långt ifrån den första filmen om Titanic. 29 dagar efter förlisningen så producerades filmen ”Saved from the Titanic” med överlevaren och stumfilms-skådespelerskan Dorothy Gibson i en av rollerna. Tyvärr är denna film försvunnen och den tidigaste spelfilmen om Titanic, som finns bevarad, är ”In Nacht und Eis” (också den från 1912). Även denna film troddes vara försvunnen innan en samlare hittade den i sitt arkiv. Idag finns filmen att se gratis på youtube: ”In Nacht und Eis

Litteraturen om Titanic är massiv, det kommer ständigt ut nya böcker om förlisningen. Den i särklass bästa, enligt mig, är ”A Night to Remember” (1955) av Walter Lord. Boken är fylld med verklighetstrogna återberättelser från överlevare. 1958 blev den facklitterära boken filmatiserad och brukar ses som en av dem mest historiekorrekta filmerna om Titanic. Lagom till Titanics 100årsdag så ges den ut på nytt med ett förord av Julian Fellowes (finns att köpa på Adlibris eller Bokus) och om några dagar så kommer även en ny DVD och Bluray utgåva av filmen ut (Discshop, Amazon), ett givet köp för filmsamlare. Walter Lord skrev även en ytterligare bok i samma stil, om Titanicöverlevares berättelser, som heter ”The Night Lives On” (1981), dock kan den vara lite svårare att få tag på men finns på ett fåtal antikvariat. Just dessa berättelser är både intressanta och hjärtskärande att läsa.

Just det att alla har en berättelse att berätta, kan man verkligen säga om Titanic. Även de som gick bort finns det berättelser om. Ett exempel är mångmiljonären Benjamin Guggenheim som tog sin älskarinna (sångerskan Léontine Aubart) och sin tjänsteflicka, satte dem i livbåt 9 för att sedan, tillsammans med sin betjänt, ta av sig livvästarna och ta på sig sina finaste aftonkläder för att dricka en whiskey och röka en cigarr. Guggenheim förklarade för en stewart att: ”We’ve dressed in our best, and are prepared to go down like gentlemen. There is grave doubt that the men will get off. I am willing to remain and play the man’s game if there are not enough boats for more than the women and children. I won’t die here like a beast. Tell my wife I played the game out straight and to the end. No women shall be left aboard this ship because Ben Guggenheim was a coward” (Davenport-Hines, 2012). Det finns fullt med berättelser och alla är lika intressanta oavsett klass eller kön.

Det finns en uppsjö av memorabilia att få tag på. Egentligen samlar jag inte på någon Titanicmemorabilia alls, men ändå så har jag en liten sak som verkligen hör Titanic till:

Det är ett signerat jubileumskuvert från Titanics 90års jubileum. Det är den siste och yngsta överlevaren Millvina Dean som har signerat kuvertet. Millvina Dean var även den yngsta personen som var ombord på Titanic, endast nio veckor gammal. Hon räddades, som en av de första 3:e klasspassagerarna, genom livbåt 10. Tyvärr gick Millvina Dean bort vid 97 års ålder, 2009.

Trots att jag inte gillar Camerons film från 1997 så kan jag inte låta bli att tycka om musiken av James Horner och jag hade ttänkt att låta Celine Dion avsluta inlägget med ”My heart will go on” men ändrade mig i sista stund och valde istället ”Don’t cry alone” från Titanic Requiem som handlar om: ”A husband is taken by the sea, and with all the power of his soul he calls out to his wife not to cry alone”. Jag hoppas att Robin Gibb lyckas besegra cancern och blir bättre! Att vi får chansen att ens höra hans röst i låten är fantastiskt…

Referenser
Davenport-Hines, R. (2012) ”Titanic Lives: Migrants and Millionaires, Conmen and Crew”. UK: HarperCollins
Aftonbladet1,
Expressen1,2,3
SvD1,2,3,
Dn1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: