25 frågor om skrivande


(Allmänt svammel)

1. Hur gammal var du när du lärde dig att skriva?
Enligt säkra källor: 4 år.

2. Tyckte du om att skriva uppsats i skolan? Kommer du ihåg något du skrev under skoltiden t.ex. en uppsats eller berättelse. Vad handlade den om?

Frågan är lite konstigt formulerad, jag tycker fortfarande om att skriva uppsatser med tanke på att jag, för tillfället, skriver på min masteruppsats i ekonomi. För er som är intresserade att läsa en uppsats av mig kan gärna leta reda på min 159-sidiga kandidatuppsats ”Perspektiv på HR-arbete vid nedskärningar

3. Hur kommunicerar du bäst – muntligt eller skriftligt?

Skriftligt. Men jag tycker det skulle vara mycket intressantare att kunna kommunicera med någon utan skrift eller tal; kanske därför jag gillar att se på stumfilmer utan textspråkrutor? Jag anser för övrigt att prata i telefon är förlegat, det är få privilegierade som kan ringa till mig.

4. Har du skrivit dagbok någon gång? Berätta någonting om ditt dagboksskrivande.

Har dagbok mellan: (ungf.) 1995-1999, 2005-2009 och 2009 fram till idag.

5. Har du en “skrivförebild”? Vem?
Egentligen tror jag inte att det är så bra att ha förebilder i kreativt arbete eftersom det kan stoppa det innovativa och kreativa flödet eller begränsa det inom mallar. Tyvärr går det inte att uppfinna hjulet på nytt, så därför ger man sig i kast med att uppfinna något annat. Men det finns ju ett antal författare vars verk jag beundrar stort. Några exempel är Lotta Lotass, Markis de Sade, Leopold von Sacher-Masoch och Kafka. Dock är jag inte helt inspirationsfri eftersom jag hämtat lite inspiration (se nedan) till den kommande pjäsen.

6. Vänsterhänt eller högerhänt?
Höger

7. Vad karakteriserar dig som skribent? Styrkor och svagheter? (Skriver du snabbt? Långsamt? Kontrolläser du din text under skrivandets gång eller efteråt? Kontrolläser du överhuvudtaget? Skriver du bra under press t.ex. om du har en deadline? Skriver du kortfattat eller har du svårt att begränsa dig? Föredrar du att skriva på dator eller för hand?)
Jag skriver allt för hand på skrivstil. Eftersom jag aldrig kan bli intressant för mig själv så brukar jag sällan tala kring mina svagheter eller styrkor, samtalet blir mycket mer intressant utifall andra talar om det istället. Lyriksamlingen ”Mannen som fanns överallt” tog 5 år att färdigställa, min kommande roman ”När vi var väldsmästare” är väl uppe på sitt sjätte år nu tror jag; ”T101a 6486 kHz” tog ca 2 år. Vet inte om det räknas som snabbt eller långsamt skrivande.

8. Vilken av dina texter som du har skrivit under årens lopp är du mest nöjd med?
”T101a 6486 kHz” är jag rätt så nöjd med, jag fascineras över hela konceptet att skriva i kod likt en nummersändare. Annars skrev jag en dikt i 1:a klass som jag är rätt så nöjd över: ”Kärlek är att tycka om varandra, Kärlek är att vara vänner, Kärlek kan vara att man tar hand om varandra”. Ord och inga visor.

9. Har du upplevt ett riktigt skrivflow (dvs. när du har varit så inne i skrivandet att du glömt bort tid och rum) någon gång? Berätta!
Allt för ofta händer det att sömnen blir lidande när jag verkligen vet vad jag vill skriva. Jag har oftast rätt så mycket i huvudet när jag skriver, eftersom jag nästan alltid skriver okronologiskt. Exempelvis så är min kommande roman okronologisk, men det mest logiska borde varit att skriva allt kronologiskt först för att sedan göra texten okronologisk; men nej jag envisas med att gå den hårda vägen.

10. Har du upplevt en rejäl skrivkramp? När? Hur kändes det?
Nej, jag skriver när jag känner för det. När jag inte känner för att skriva komponerar jag musik eller gör något annat kreativt så fortsätter jag skriva efter det.

11. Har du någon gång läst en text som du önskar att du hade skrivit själv? Vilken? Varför?
Har aldrig tänkt så. Varje författare har sina särdrag och det är ingenting som jag skulle vilja ha. Jag har ju mina egna särdrag. Men sedan så tycker jag ju att vissa texter är mer intressanta än andra.

12. Vilken typ av text tycker du bäst om att skriva (t.ex. novell, krönika, blogginlägg osv) ?
Jag gillar att läsa okronologiska postmodernistisk-surrealistiska romaner utan handling. Jag har lite svårt för noveller, eftersom allt för många är skriva efter samma mall. Innovativa noveller av ex. Augusto Monterroso är dock läsvärda. Jag skriver ogärna noveller, långa tegelstenar är nog det jag helst skriver, förutom lyrik då…

13. Feedback: Minns du något som en responsgivare har tipsat dig om (vad gäller ditt skrivande). Har du fått respons som du aldrig kommer att glömma?
Jag brukar inte ta in feedback så ofta. Det beror mest på att den som ger feedback inte förstår eller inte har tillräcklig kunskap om det jag skriver. Exempelvis någon som tycker att mina dikter är korta och att jag kunde skriva lite längre, men inte förstår vad en haiku är. Jag ser mina verk lite som symfonier eller konstverk, det är jag som vet hur det ska se ut. Alla tolkningar förblir tolkningar, aldrig sanning för mig utan för läsaren. Men jag låter alltid pappa läsa det jag ger ut och han lyssnar jag på, ibland.

14. Har du författardrömmar? Har du påbörjat en roman någon gång (och kanske avslutat den?)
2008 skrev jag min första pjäs/musikal som spelades i både Falun och Borlänge, 2011 kom min första lyriksamling och förhoppningsvis blir min första roman klar i år, likaså min andra pjäs. Lägg sedan till ”T101a 6486 kHz” som är en exprimentell lyriksamling, ”Livsindustriverk” som är ett mindre lyrikhäfte i Dalarnas Författarförbunds lyrikserie. Jag har dock några romanförsök från när jag var yngre, men dessa är på tok för juvenila.

15. Har du varit med i en skrivtävling?
Nej, lika lite som man kan tävla i musik kan man tävla i skrivande. Trots det gillar jag Melodifestivalen.

16. Har du blivit publicerad?
Ja

17. Vad tycker mest om att skriva om i din blogg – har du ett favorittema?
Litteratur, musik och film är väl det jag gillar att skriva om mest.

18. Hur ser din handstil ut? Beskriv!
Skrivstil.

19. Var hittar du inspiration till ditt skrivande? När blir du inspirerad att skriva?
Som kompositör får jag ju en väldig inspiration av musik. När jag skriver på den kommande pjäsen lyssnar jag enkom på Athamays album ”The Pleasure of Sin”. Annars så ska jag inte säga att jag inspireras av andra författare, men jag kan få en oerhörd skrivlusta av att läsa vissa texter.

20. Vad tycker du är svårast med att skriva?
Att hitta tid till att skriva.

21. Var sitter du helst när du skriver? Har du en favoritplats?
Gärna instängd i något litet mörkt rum, jag känner gärna att klaustrofobin kryper över ryggraden när jag skriver.

22. Har du några favoritord när du skriver s.k. “darlings”?
Nej, men det finns alltid små referenser eller kopplingar mellan allt jag gjort. Ex. så finns Evert Taube med rätt så ofta på ett eller annat sätt.

23. Är du en språkpolis? Brukar du reagera på andras skrivande? Har du några “allergier” när du läser andras texter? Vilka?
Jag är ingen språkpolis. Enda gången jag reagerar är när en person leker språkpolis och skriver själv som en kratta.

24. Gemensamma skrivprojekt: Är du duktig på att skriva tillsammans med andra t.ex. grupparbeten – eller föredrar du att skriva själv?
Jag har skrivit många grupparbeten på universitetet. Det är oftast drygt eftersom jag har en helt annan dygnsrytm. Men måste jag så går väl även det an.

25. Vilket språk föredrar du att skriva på?
Svenska, eftersom det är ett sådant vackert språk. Men har inga direkta problem att skriva på engelska eller spanska. Jag hoppas snart kunna lära mig att skriva på isländska och hebreiska.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: