Slim Dusty – Waltzing Matilda

(Musik)

Ett vackert klipp där en 73-årig Slim Dusty (1927-2003) sjunger en av världens mest vackra låtar: Waltzing Matilda till en massiv publik under OS-avslutningsceremonin 2000.

Låten handlar om en swagman (ungf. kringvandrande dagarbetare) som sätter sig ned vid ett vattenhål, ett får kommer. Mannen snor fåret men blir påkommen av ägaren vilken kallar efter polis. Istället för att ge upp till poliserna dränker han sig själv i vattenhålet och spökar där sedan dess. Uttrycket Waltzing Matilda handlar om den väska, som kallas för ”matilda”, och att vandra med den (”waltzing”).

Men låten handlar ju så mycket mer än om ett får som blir stulet. Min tolkning är att Waltzing Matilda handlar ju om den fria människan som väljer sitt eget öde och ställer sig upp mot en förtryckande överhet. När låten skrevs så var Australien fortfarande en koloni under Storbritanniens förtryckande samvälde.

Tänk att allt som behövs för att skapa sådan ordentlig stämning på ett OS är en gitarr, en vacker sång och en 73-årig folksångare som utklassar Kylie Minogues påkostade show som utspelade sig innan.

(Tyvärr är ljudet lite osynkat med bilden)


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: