Scream 4

Scream-filmserien har jagat mig sedan barnsben; den första ”Scream” (1996) öppnade upp skräckfilmens fjaskoartade 90-tal. Sedan dess har det kommit två uppföljare med varierad kvalité. Vi har väntat länge för att få en tredje uppföljare, nu är den äntligen här.

I ”Scream 4” så återförenas Neve Campbell, Courteney Cox och David Arquette för att återigen leva igenom ett helvete där en mördare utklädd till Ghostface härjar. Tillsammans med en skara från den nya generationen av karaktärer så tas vi tillbaka till Woodsboro. Sidney (Campbell) har nyligen skrivit en självhjälpsbok som gör succé och gör ett stopp i sin gamla hemstad under sin bokturné. Hon lockar fram en ytterligare Ghostface mördare och så har vi fått 2010-talets start på uppföljarslashers.

En 3:e uppföljare kan väl inte bli något anant än fjasko? Det finns extremt få filmserier som lyckas få till en bra fjärde film, speciellt inom skräckgenren. Men Wes Craven (regi) och Kevin Williamson (manus) vet exakt vilka knappar som ska tryckas in för att ge fans vad som förväntas. Skådespelarinsatserna är överraskande bra och inte bara från det gamla gardet (Cox, Arquette etc.) utan även från nya förmågor som bildsköna Hayden Panettiere och Emma Roberts.

För fans av Scream-serien så lär ni inte bli besvikna, här finns den där fantastiska självironin till uppföljare och skräckfilm, Craven och Williamson har även lagt in lite referenser till äldre skräckfilmer (vissa måste man vara riktigt insatt i genren för att förstå) och såklart finns det skräckmoment som är rätt så påtagligt. Om ni vill se en skräckfilmsuppföljare under 2011 så ska ni nog satsa era dyrbara slantar på ”Scream 4”.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: