Nordkoreas filmindustri: Del 2 (1949-1957)

 

Nordkoreas filmindustri tog fart redan 1946 då filmen ”Uri Geonseol” (1946; eng. ”Our Construction”) hade premiär; det är i alla fall den informationen som går att få tag på. Nordkorea blev självständigt från Japan 1945 och det var fortfarande oroligheter i landet och man kunde skymta starten på Koreakriget då filmen kom ut. Men vi får anta att detta är, i alla fall, en av Nordkoreas första filmer. Notera att jag inte tänker ta upp tiden innan Nordkorea speciellt mycket i detta inlägg, men det kan nämnas att Koreas filmindustri har haft både toppar och dalar innan 1946.

Vad ”Uri Geonseol” (1946) handlar om kan vi bara göra kvalificerade gissningar om; men den listas som en dokumentärfilm och kan handla om Koreas tillblivelse eller självständighet från Japan. ”Nae Gohyang” (1949) är den andra filmen som finns registrerad i filmdatabasen (som visserligen är ofullständig, men ändå en bra källa). Det finns ingen information om filmen och handlingen är okänd. Under Koreakriget så är det känt att 5 filmer producerades. Deras engelska titlar är: ”Announcing to the World” (1950), ”Righteous War” (1950), ”Boy Partisans” (1951) ”Again to the Front” (1952) och ”Scouts” (1953). Vi kan kanske bedöma att filmerna handlar om krig?


(Filmaffisch till filmen ”Scouts”, 1953)

Detta är alltså de enda filmerna som det finns internationell information om under perioden 1946-1953. 1947 grundas den koreanska filmstudion i Nordkorea som delades till Koreanska Konst och Film Studion och Koreanska Dokumentär Studion 1957. Efter Koreakriget är det filmen ”Orang Chan” (1957) som är den första filmen som det finns mer information om. ”Orang Chan” är regisserad av Riyong Gyu Yun, 87 minuter lång och medverkande skådespelare är bland annat Hak Su Kim, Hyo Gyong Dzo och Dzong Bok Mun. Filmen har haft premiär i Östtyskland, eller i alla fall haft någon form av publicitet i landet. Rapporter informerar om att filmen handlar om Koreas frihetskamp. Gladeligen har jag lyckats hitta en bild, som tydligen ska komma från en scen ur filmen:


(Enda bilden som jag hittat ur filmen ”Orang Chan” från 1957)

Tyvärr är informationen om Nordkoreas filmindutri från 40-talet och slutet av 50-talet sparsam och det är få som har fått någon direkt insikt om filmerna. När jag nu går över på slutet av 50 och in på 60-talet blir det mer intressant eftersom kartläggningen är större och filmerna har fått mer publicitet; bland annat så hade revolutionsoperan ”Sea of Blood” premiär. Men mer om det nästa gång…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: