Nordkoreas filmindustri – Del 1

Det här är Blomsterflickan, spelad av Yong Hui Hong. Filmen ”Kotpanum Chonio” (1972) är den enda Nordkoreanska filmen som har fått en ordentlig utgivning i Sverige, utifrån den information jag har kunnat få fram så skulle alltså ”Blomsterflickan” givits ut den 16:e januari 1974, jag vet inte hur om det var på någon filmfestival eller VHS, men filmen har i alla fall visats i Sverige. Lyckligtvis kunde jag komma över ett exemplar av denna vackra film, visserligen i dålig kvalité men man får ta det som man får tag på. ”Kotpanum Chonio” är en berättelse som hör till en av de fem Revolutionära Operorna och handlar om en blomsterflicka .


(Målning där Kim Jong-Il regisserar filmen ”Sea of Blood” som också är en Revolutionär Opera)

Kim Jong-Il ska tydligen ha en stor passion för filmskapandekonsten och har även givit ut en bok, ”On the Art of Cinema” (på engelska), som handlar om filmteori. I boken så förespråkar han någonting som kallas för method acting, alltså att skådespelaren blir sin roll både framför och bakom kameran; detta för att kunna få en sådan perfekt rolltolkning som möjligt. Vidare så berömmer Kim Jong-Il användningen av musik och tar upp att ”Kotpanum Chonio” är ett perfekt exempel där film och musik fungerar i symbios.

I samband med att Nordkorea har blivit ett mer instängt land så har bl.a. filmvärlden förlorat en oerhört intressant del av filmhistorien. Men det är inte helt omöjligt att få tag på filmer från Nordkorea även om det är en del överrenskommelser och dyra pengar som går åt. Det jag har hört är att ”Runaway” av Shin Sang-ok ska vara ett ordentligt mästerverk! Tyvärr har jag inte kunnat hitta filmen någonstans, men jag vet att den visades på en upplaga av Pusan International Film Festival, men även här råder det osäkerhet om den verkligen visades. Shin Sang-ok regisserade runt 7 filmer under sin vistelse i Nordkorea. Den mest kända som Shin Sang-ok regisserade torde vara ”Pulgasari” (1985) som är en monsterfilm och har på märkliga sätt tagit sig till västvärlden. Men det är som sagt hans andra filmer som jag är intresserade av att finna och under några månader ska jag nu göra allt för att få tag på dessa och jag kommer även ägna mig åt andra Nordkoreanska filmer.


One response to “Nordkoreas filmindustri – Del 1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: