Filmer från 2010 – Del I

Nu blir det dags för lite filmer från 2010!

DATE NIGHT
[Romantik/Komedi, Shawn Levy]

Den här filmen är en rätt så speciell romantisk-komedi; den innehåller inte det här typiska, sockersöta skalet som alla andra liknande rom-com filmer har. Tina Fey och Steve Carell spelar ett monotont och trött par (Claire & Phil) som börjar tröttna på sina barn och varandra, det är för lite äventyr och för mycket rutin. När Claire & Phil bestämmer sig för att gå på en ordentlig dejt och inte kan få ett bord på restaurangen så väljer paret att ta någon annans reservation; vilket slutar i total kaos. Tina Fay är en guldgruva; hon är inte bara vacker som aldrig förr utan även rätt så rolig; även Carell lyckas rätt så bra i sin roll. Men det mest fantastiska är samspelet mellan Fay och Carell; det är sällan man ser sådant bra samspel (förutom i extremt bra dramafilmer). Filmen är oerthört trevligt tidsfördriv och orkar man inte bry sig om handlingen kan man alltid vila ögonen på Tina Fey, eller om du är kvinna så finns även Mark Wahlberg med bar överkropp i en mindre roll…

SRPSKI FILM
[Skräck/Thriller, Srdjan Spasojevic]

Srpski Film är en efterlängtad (Serbisk!) film som det har ryktats om under hela 2009. Det ska vara den grymmaste skräckfilmen under 2000-talet, sägs det. I korthet handlar filmen om en f.d. manlig porrstjärna som får sin livs chans till comeback. En excentrisk regissör har dock suspekta planer om att skapa en snuff-liknande film (snuff är alltså filmer som visar verkliga mord på film) där alla möjliga sjukheter kan hända och när jag säger ”alla möjliga sjukheter” så menar jag det verkligen. Den här filmen innehåller mycket våld, sex, blod, våldtäkt… ad infinitum. Filmen har en oerhörd mörk och melankolisk dimma över sig, det är som om alla moraliska tyglar har släppts loss och kvar är den manliga och kvinnliga reptilhjärnan som går på en hastighet av 280 km/h. Visst är den här skräckthrillern oerhört banal och även bisarr; men på något sätt är det intressant och även psykologiskt skräckfyllt; det kanske är dags att sätta Serbien på kartan över skräckfilmsländer?


TOY STORY 3

[Animerat, Lee Unkrich]

Jag är uppväxt med Disneys Toy Story; både 1:an och 2:an hör till toppen av animerade filmer. Det är därför extra ”känsligt” att få se Woody, Buzz Lightyear och alla andra för kanske sista gången. Men det är just det som hela trilogin handlar om: utveckling; att växa ifrån och låta det nya moderna få ta över. I första filmen så handlade det om materiella ting som tar över det äldre, i den andra filmen så är det tankarna om att, som gammal, få göra en återkomst till den forna stjärnglansen och i den här sista handlar det om det helt oundvikliga: åldrandet. Toy Story 3 är mycket mörkare än någon annan av filmerna, vilket passat väldigt bra när det handlar om någonting som är oundvikligt. Helt plötsligt så ska ägaren Andy iväg till college och har sedan länge glömt av sina gamla leksaker. Efter lite missöden så hamnar leksakerna på daghemmet Sunnyside som är allt annat ön soligt och gänget gör allt för att få komma därifrån. Filmen är verkligen helt fantastisk vilket är ovanligt för uppföljare, eftersom tvåan håller en extrem hög klass så har nu Toy Story blivit en av filmvärldens bästa trilogier någonsin (kan bara komma på Gudfadern-trilogin som är bättre). Toy Story 3 fick mig till och med att tänka på mina gamla leksaker och gosedjur; ärligt talat så finns det tre stycken trotjänare kvar i mitt rum: Brunolin, Kalle-Kanin och så en stor björn med en röd fluga… Tanken skulle aldrig falla mig in att skänka bort dessa… För er som växt upp med Toy Story eller har en gammal leksak/gosedjur som fortfarande hänger med så är denna film ett absolut måste; itne ett öga torrt. Finns ingenting annat än: Full pott!

Dn1 , Af1, SvD1,SvD2,SvD3,  

Bilderna tillhör respektive filmbolag.


2 responses to “Filmer från 2010 – Del I

  • Gustaf R

    Ingen tung bloggare eller recensent tar barnens perspektiv på disney filmen. Ja den är otroligt bra med vuxna ögon. Men barnen kan inte förstå en falsk nalle björn i en sagofilm. Nallen ser ut som en mysnalle med stort M. Det påminner om Staffan Westerbergs misslyckande med sitt Vilse i pankakan, att lura barn med vem som är ond och god.Jag är kanske naiv som jämför Westerberg och Disney. Men mängden sorglig dramatik lämnar ett konstigt minne kvar till barnen. Hur kan en nalle som liknar Nalle Puh ( oxå Disney) vara falsk och egoistisk. Vad är budskapet och vad är bra ” story telling”? Jag är ledesen men jag förstår inte detta, antingen beroende på en naiv referensram eller så har jag en poäng?

    • William C. Woxlin

      Gustaf R. Det är onekligen en intressant tanke som du frambringar; men självfallet är det svårt för bloggare/recensenter att se från ett barns perspektiv; jag skulle kunna gissa att den enkla anledningen är helt enkelt att recensenten inte är ett barn. Måste man se Toy Story som en barnfilm? Nej, jag anser att man inte behöver det utan att det finns två sidor av myntet; ex. så är även Mumintrollet/Pelle Svanslös m.fl. exempel på ”barn” filmer/serier som även har en annan mer vuxen/mörk sida som inte barn vanligtvis uppfattar; vill du ha ett barns perspektiv så bör du kanske vända dig till ett barn och inte anklaga recensenterna eftersom vi omöjligt kan se helt ur ett barns perspektiv; jag ser det från ett vuxet perspektiv och bedömer det efter ett sådant perspektiv. Jag tycker inte att man helt kan jämföra med Vilse i Pannkakan då det finns så många externa faktorer som påverkar idag, som inte fanns då och vice versa. Ett exempel: När Vilse i Pannkakan visades i TV så var det i ett system där endast en kanal fanns; dagens barn har extremt mycket mer valmöjlighet än dåtidens barn. Du undrar vad budskapet är; måste det vara så att alla uppfattar samma budskap? Ett barn uppfattar kanske ett helt annat budskap än en vuxen; du säger att ”sorglig dramatik lämnar ett konstigt minne kvar till barnen”, jag vet inte om det helt stämmer eller om det finns någon empirisk forskning på det; men skulle jag gissa så är det väldigt individuellt, från barn till barn. Ha en trevlig kväll.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: