Filmer från 2009 – Oscars 2

Och så lite av tungviktarna som är nominerade till en Oscar; så har jag med en liten prognos hur stor chans jag tror att filmen har till att få en Oscar.

INGLOURIOUS BASTERDS
[Krig, Quentin Tarantino
Nominerad: Best Picture; Liten
Best Director; Liten
Best Supporting Actor – Christoph Waltz; Extrem!!
Best Original Screenplay; Medel
Best Sound Editing; Liten
Best Sound Mixing; Liten
Best Cinematography; Liten
Best Film Editing; Medel]

Alltid när Tarantino släpper en film så är förväntningarna skyhöga hos publiken; men efter Kill Bill och Death Proof var mina förväntningar tämligen låga. Men Tarantino lyckas leverera, och det är främst tack vare Christoph Waltz, som spelar den övertrevligt cyniska och nonchalanta nazisten Hans Landa. Även Brad Pitt gör en godkänd prestation som en ordentligt stereotypisk, amerikansk soldat! Krigs och våldsporr när den är som bäst! Waltz har vunnit ofantligt många priser för sin rolltolkning där de mest prestigefyllda är Screen Actors Guild, Golden Globe och Cannes; nu fattas bara BAFTA och Oscarn… som han är så välförtjänt av!

AVATAR
[Sci-Fi, James Cameron
Nominerad: Best Picture; Stor
Best Director; Stor
Best Original Score; Medel
Best Sound Editing; Stor
Best Sound Mix; Stor
Best Art Direction; Stor
Best Cinematography; Stor
Best Film Editing; Medel
Best Visual Effects; Extrem!]

Camerons drömprojekt som vi alla har väntat länge på; förväntningarna är höga. Men alltså jag har alltid haft svårt för science fiction, trots att jag älskar astronomi som liten. Men någonstans får det vara nog; det blir på tok för ytlig handling, om en soldat som tas till planeten Pandora och börjar interagera med lokalbefolkningen Na’vis; och visst effekterna är absolut top-noch; men det räcker inte för mig! Jag trodde inte att jag någonsin skulle tipsa om ”Titanic”, men den Cameron filmen har i alla fall lite mer… elegans…


UP
[Äventyr/Action, Roland Emmerich
Nominerad; Best Picture; Liten
Best Original Screenplay; Medel
Best Animated Feature; Extremt!
Best Original Score; Medel
Best Sound Editing; Medel]

Disney och jag är inte tillsammans längre… Men vid ”Wall-E” var jag nära att gifta mig med Disney återigen, det fanns ett ljus i tunneln… Men skenet bedrar; Up är inte alls lika fantastisk eller magisk som Wall-E, så när jag trodde att vi kunde försöka lappa ihop förhållandet så tänk vad fel man kan ha… Up handlar om den envisa gubben Carl Fredricksen; en dag då han tvingas till ålderdomshemmet så väljer han istället att flyga iväg med sitt hus! Visst, filmen har några helt fantastiska emotionella sekvenser och då infinner sig Wall-E magin, men på något sätt känns helheten inte tillräcklig.

Bilderna tillhör respektive filmbolag.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s