Filmer från 2009 – Oscars 1

Jepp; nu är det snart dags för Oscarsgalan och då passar det väl bra med massiva recensioner över filmerna som är nominerade? Jag kommer även placera ut hur stor chans jag tror att filmen har att vinna i resp. kategori… samt en mindre recension av filmen… Jag kommer lista filmer som är nominerade i en kategori för att endast inkludera en av storfilmerna per inlägg!

 


THE COVE
[Dokumentär, Louie Psihoyos
; Nominerad: Best Documentary Feature | Stor ]

Då var det dags för en Oscarsvarning! The Cove ligger bra till att vinna kategorin för bästa dokumentär; möjligtvis kanske den är lite för ”populistisk” för akademins surgubbar… Dokumentären är ett intressant äventyr där den forne Flipper-tränaren och skådespelaren Richard O’Barry vigt sitt liv åt att rasera den industri som han själv byggde upp. Vi får se hur valar och delfiner slaktas av japaner, utan någon direkt anledning, förutom att det blir till kött i affären (vilket tydligen är väldigt ohälsosamt då delfinkött innehåller mycket kvicksilver); en väldigt subjektiv dokumentär, dock rätt så spännande och intressant ämne! Men vad hände med västvärldens dödande av kor, kycklingar m.m.?


HARRY POTTER AND THE HALF BLOOD PRINCE
[Fantasy, David Yates
Nominerad: Best Cinematography | Medel ]

Harry Potter har ju följt mig sedan jag var mindre… dock har intresset avtagit rätt så rejält. Men det är alltid kul att se så många bra skådespelare i en och samma film! Daniel Radcliffe och Emma Watson är verkligen stora höjdpunkter; tänk om Emma Watson hade lagt mer krut på skådespeleri, så kan hon nog bli hur stor som helst! Får svårt att vinna mot Avatar, Inglourious Basterds och Das Weisse Band.

 

THE PRINCESS & THE FROG
[Drama/Komedi, Ron Clements & John Musker
Nominerad: Best Animated Feature; Liten
Best Original Song – ”Almost There”; Medel
Best Original Song – ”Down in New Orleans”; Medel]

Disney går äntligen tillbaks till sina rötter! Bort med all dataanimation och tillbaks med gamla tecknade filmerna (tänk ”Skönheten & Odjuret”, ”Aladdin”, ”Pochahontas” etc.)! Det tackar vi Disney för! Tyvärr känns det som om Disney glömmer filmens själ allt för många gånger; filmen försöker vara så mycket av forna Disney, att den inte blir sin egen! Problemet ligger nog i att sidokaraktärerna (alltså inte den onde eller den kvinnliga huvudrollen) är helt färglösa och intressanta; men visst, det är en trevlig liten bagatell som tyvärr inte kommer vinna över ”Upp” i årets animerade… Dock är det så fantastiskt att se Disney gå tillbaks till gamla tecknar-rötter; jag kan t.o.m. räkna på fingrarna vilka dataanimerade filmer av Disney som är värda att se: ”Toy Story”, ”Toy Story 2” och ”WALL-E”; skönt att Disney börjar tänka om…

UP IN THE AIR
[Drama, Jason Reitman
Nominerad: Best Picture; Medel
Best Director; Medel
Best Actor – George Clooney”; Medel
Best Supporting Actress – Vera Farmiga; Liten
Best Supporting Actress – Anna Kendrick; Medel
Best Adapted Screenplay; Medel]

Det skall erkännas att jag har svårt för George Clooney (se ex. Batman & Robin); men här överraskar han! Clooney spelar en ”downsizer” (tänk att jag skriver om liknande i min kandidatuppsats!) vars jobb går ut på att avskeda personal från olika företag (på uppdrag av företagens chefer); hans cyniska men ändå hälsosamma sätt att se på kärlek och relationer (kärlek och sådant är inte allts optimalt för att få effektivitet i karriären utan bara en bromskloss, jag är benägen att hålla med) tilltalar mig och är väldigt övertygande. In i bilden kommer Anna Kendricks karaktär som är ung och förnyare; digitaliserar jobben och helt plötsligt finns det ingen mening för Ryan (Clooney) att resa runt och avskeda folk längre, något som han älskar; nu kan han göra det på sitt kontor! Redan när jag såg Kendricks fantastiskt vackra uppenbarelse, med ett leende av högsta klass och trollbindande ögon, som biroll och ända behållning i filmen Twilight så kände jag på mig att hennes talang för skådespeleri skulle ta henne längre än till den där värdelösa vampyrfilmen! Visst hade jag rätt; och som hon skiner i den här filmen! Tyvärr lär filmen få oerhört svårt att vinna en Oscar; jag trodde Clooney hade chans men efter Golden Globe, där Jeff Bridges vann, är jag inte lika säker längre.

Bilderna tillhör respektive filmbolag.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: