Topp 10 Filmer – Animerade

Då var det dags för en ny topp 10 lista. Denna gång så tar vi oss an animerade filmer. Man skulle kunna säga att animerade filmer domineras utav Disney… men några överraskningar ska man väl bjuda på 🙂

1. TOY STORY (1995, John Lasseter)
Toy Story är en film där det nya möter det gamla och det blir en slags krock mellan det trygga, det traditionella och det moderna, det spännande. Filmen handlar även om insikten om vem man själv är (visad i form utav Buzz Lightyear, rymdleksaken). Sedan sist och inte minst så är det en helt fantastisk barnfilm! Jag brukar inte gilla dubbningar av filmer, men här viker jag mig. Björn Skifs är helt perfekt som cowboyleksaken Woody likaså Fredrik Dolk som Buzz.

 

2. THE ADVENTURES OF MARK TWAIN (1986, Will Vinton)
Här har vi kanske listans stora överraskning. Filmen, som handlar om Mark Twain och hans olika berättelser, är gjord i claymation (lera) och man sugs verkligen in i denna suggestiva värld. Scenen där Tom Sawyer och hans vänner träffar på Satan (ifrån Twains ”The Mysterious Stranger”) kan vara en av animations-världens absolut bästa och surrealistiska scener i en film som är riktad till barn. Filmen lyckas fånga både essensen utav det melankoliska liv vi lever men samtidigt framhäva ett slags hopp.

Just därför är denna film så pass bra och slår ut flera utav Disneys filmer, i denna kategori. Det är ingen vanlig barnfilm, utan istället för allt det sockersöta så visar den, på ett väldigt enkelt sätt, olika nyanser utav känslor.

 

3. WALL-E (2008, Andrew Stanton)
Wall-E är väl den nyaste filmen på denna lista. Filmen är, förutom en väldigt bra barnfilm, en studie i kärlek och emotioner på en helt annan nivå. Vi får se ett helt fantastisk dystopiskt samhälle och en förstörd jord. Man får en hemsk känsla av att allt hopp för jorden är ute och i denna massa av melankoli åker Wall-E runt och gör det han är designad att göra.

Men filmen får en mycket ljusare vändning då den hypermoderna roboten EVE blir nedsläppt på jorden för att leta efter levade växter. Då förvandlas filmen till en helt fantastisk kärlekssaga mellan den gamla roboten Wall-E och den nya EVE. Det vi får se är egentligen kärleken mellan en gammal man, som inte tror sig kunna leverera någonting längre och en ung kvinna som endast gör sitt jobb utan känslor.

4. ALADDIN (1992, Ron Clements & John Musker)
Aladdin är rakt igenom en romantisk komedi där de onda ställs mot det goda. Enkelt och simpelt, men det är just det som gör filmen så otroligt bra. För det behöver ju inte vara bra bara för att en film är så komplex som möjlig.

5. THE LION KING (1994, Roger Allers & Rob Minkoff)
Här har vi väl kanske den absolut bästa feel-good filmen utav alla de animerade. Enkel komik blandas med romantik och spänning, en underbar mix utav allt som gör en att må bra! De få musiknummer som är med är helt fantastiska och Elton Johns ballad ”Can You Feel The Love Tonight” kan vara en av de bästa låtarna i hela Disneys historia.

6. SOUTH PARK: BIGGER, LONGER AND UNCUT (1999, Trey Parker)
Det finns extremt många förutfattade meningar om serien South Park, mest på grund av de första säsongerna som till mestadels bestod utav billig kiss och bajs humor. Men då denna filmen kom ut hade serien förändrats avsevärt och nu är det istället den extremt pricksäkra satiren som står i fokus. I den här musikalfilmen så delar skaparna Matt Stone och Trey Parker ut kängor till väldigt många instanser och personer, speciellt amerikanska filmcensuren MPAA. Tillskilnad från många andra animerade satirserier lyckas ändå South Park förmedla en slags värme och sensmoral (som ofta kan gå förlorad i andra serier). Sedan så är låtarna som framförs i absoluta toppklass och späder på alla de fördomar folk har om musikaler.

7. ANTZ (1998, Eric Darnell & Tim Johnson)
När man nämner animerade myror så dyker två filmer upp i ens innanmäte: ”Ett småkryps liv” (A Bug’s Life) av Disney/Pixar och denna filmen, Antz utav Dreamworks. Då båda filmerna kom ut under samma veva är det näst intill omöjligt att inte jämföra båda med varandra. Antz står sig helt klart bättre med mycket snyggare animation och en mycket djupare handling. Sedan måste jag nämna de engelska rösterna som är helt underbara. Woody Allen, Christopher Walken, Gene Hackman, Sylvester Stallone (som verkligen överträffar sin egen förmåga), Sharon Stone och alla andra gör verkligen sitt yttersta och lyckas verkligen förmedla känslor, värme och humor.

8. ASTÉRIX CHEZ LES BRETONS (1986, Pino Van Lamsweerde)
Astérix och Obelix glömmer många bort när man talar om animerad film. Trots att det är en av de äldsta filmerna i detta gänget så står den sig väldigt bra. Med enkel, rolig humor och en väldigt intressant handling så får vi följa med på en resa genom Brittanien där huvudpersonerna får tampas mot bl.a. rommare och vagntjuvar. Stämmningen är verkligen helt underbar och här kan jag varmt rekommendera den svenskdubbade versionen (med Bert-Åke Varg och Uffe Larsson), då den är näst intill perfekt!

9. TOY STORY 2 (1999, John Lasseter)
Jag är inte mycket för uppföljare då dessa oftast brukar bli sämre (med få undantag). Toy Story 2 lyckas väldigt bra att hålla nivån uppe och igen så måste jag säga att dubbningen är fantastisk med Björn SKifs och Fredrik Dolk i spetsen! Nu väntar vi med spänning på Toy Story 3!

10. THE SIMPSONS MOVIE (2007, David Silverman)
Familjen Simpsons, kända från TV-serien, visar här i sin första långfilm att formatet även passar på stora duken. Trots att samhällssatiren inte är lika vass som i South Park så lyckas humorn mycket bättre och skrattanfallen blir ett antal. Filmen kunde inte ha kommit vid ett lägligare tillfälle då serien gått ned sig till en väldigt låg nivå, men då filmen hade premiär kunde inte prognosen peka annat än uppåt. 

Bubblare:
The Many Adventures of Winnie the Pooh (1977), Aladdin 2 (1994), Les Douze Travaux d’Asterix (1976), Aladdin 3 (1995), Ghost in the Shell (1995), Final Fantasy VII – Advent Children (2004), The Tigger Movie (2000)

Filmer som inte ens är i närheten:
Sen to Chihiro no Kamikakushi/Spirited Away (2001), Pokémon: The First Movie (1999), Final Fantasy (2001)

 

Slutkommentarer:
Denna kategorin blev väldigt svår då jag skulle vilja ta med en massa Disneyfilmer men även få plats med annat så jag fick helt enkelt backa på en del Disneyfilmer och helt enkelt exkludera dessa från listan (ex. Herkules, Aristocats, Den lilla sjöjungfrun etc). Det kommer kanske en lista på endast filmer från Disney, då dem är så fantastiskt bra!

Andra Topp 10:
Topp 10 Drama

Bilderna tillhör respektive filmbolag.


4 responses to “Topp 10 Filmer – Animerade

 • Anonym

  Gu vilken tur att jag hittade in till din sida. Sitter febrilt och försöker komma på någon film jag kolla på under nattpassen på jobbet. Gracias för alla tips!

  • William C. Woxlin

   Härligt, härligt! Tack, tack! Det är dock svårt att välja film när man har beslutsångest och kan välja mellan flera filmer… Då är det bara att blunda och peka på någon 🙂 //W.C.Woxlin

 • Eric

  En Liten liten pytte fråga?? Är inte 5 av dessa filmet tecknade och INTE animerade??

  • William C. Woxlin

   Alltså animering är inte lika med datagjordanimation. Animering är då man tillverkar rörliga bilder där varje bild utgör en stillbild. Alltså kan det både vara tecknat eller dataanimerat, de faller ändå under samma kategori: Animerat. Ha en bra dag! 🙂 //WCW

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: