Russian Terminator (1989)


Russian Terminator
(1989, Mats Helge Olsson)

ACTION
(med bl.a. Adent Cederblad)

Ja då var det dags för Sverige att dra sitt strå i stacken bland C-action filmerna. Det är allas vår Mats Helge Olsson som står för regin. Om man har lite koll på svensk lågbudgetfilm så vet man vad som väntar, om inte… då får ni passa er. Mats Helges filmer är nämnligen kända för att vara så otroligt lågbudget så att det blir roligt: svenska skådespelare som pratar engelska, miljöer som ska likna Sovjetunionen, ninjor och omotiverade handlingar. Oftast brukar det bli en sådan konstig blandning utav FBI, Sovjet, Ninjor och allt vad det heter så ingenting känns sannolikt eller logiskt.

The Russian Ninja, eller The Russian Terminator, handlar om en före detta FBI agent, Mark Robinson (Frederick Offrein) som blir återinkallad för ett mycket viktigt uppdrag: Han ska eliminera ett gäng av terrorister som vill rasera det bra förhållandet mellan öst och väst. Men KGB har andra planer, de sänder ut en ensam ninja (Adent Cederblad) för att på egen hand förgöra terroristerna. Handlingen kan på papperet låta enkelt men på något sätt lyckas allting bli väldigt förvirrande och osammanhängande. Vi bjuds bl.a. offantligt mycket skjutande och dödande av terrorister, vakter (som varken är ”onda” eller ”goda”) och en massa dialog som är extremt krystade.

 

Jag vet egentligen inte vad det är Mats Helge håller på med bakom kameran för regissera kan han ju knappast göra. Alla handlingar, alla situationer och alla slagsmålsscener är under all kritik. Personkemin mellan skådespelarna är lika med noll. Rollprestationerna kan vara några av de sämsta någonsin! Alla försöker skådespela på en nivå som är utom räckhåll och det är här Mats Helge skulle ha sagt till skådespelarna att ändra på sin attityd. Men nej, istället ser vi Helle Michaelsen springa runt som ett blont yrväder som varken vet ut eller in, en vit/gråhårig Frederick Offerein som är så långsam och slö i alla slagsmål, Tina Ljung som försöker sig på att vara någon slags femme fatale men misslyckas fatalt och så fortsätter det ända ned till de mer ”betydelselösa” rollerna (Soldat, Heavie, Model och liknande).


Till sist måste vi skriva lite om Adent Cederblad. Filmen tar verkligen fart då han kommer in i bilden ”på riktigt”. Det är ungefär då filmen blir en slags fars och man sitter skrattandes i sin soffa. Han lyckas leverera sina extremt få repliker med en sådan fantastisk stelhet att man häpnar, man tror inte att det är sant. Vi talar alltså leveranser som är stelare än självaste Arnold Schwarzenegger, så illa är det! Lägg sedan till att hans slagsmålsstil är, om möjligt, stelare än hans repliker. Herr Cederblad har bl.a. arbetat som livvakt åt kungahuset (under namnet Magnus Cederblad, om det nu säger er någonting) och så har han även haft hand om kurser i självförsvar samt publicerat minst två böcker.

Det blir nästan så onödigt mycket ofrivillig humor att man nästan tycker synd om både Adent Cederblad och Mats Helge Olsson. För någonstans i sörjan utav osammanhängdhet så måste ändå Mats Helge (som även är manusförfattaren) haft en vision om en riktigt härlig actionfilm med fart och storslagna scener. Istället faller allting i ett slags träsk för lågbudget och vi tittare sitter och skrattar åt något som han tar som seriöst. Det är synd om Mats Helge, så enkelt är det.

Manus: Mats Helge Olsson
Regi: Mats Helge Olsson
Producent: Mats Helge Olsson
Musik: Danny Young
Produktionsbolag:
Filmad i:

Tagline:

Trivia: Trots att detta är en helsvensk film så anser många att det är ett sammarbete mellan Danmark och Sverige endast för att den danska fotomodellen Helle Michaelsen spelar en av huvudrollerna.

Vilken utgåva/DVD ska man köpa?

Man brukar hitta filmen i en av de där reakorgarna där man säljer ut dvder för endast 49:- (utgiven av Gallery Movie). Annars så har Ginza ett väldigt intressant erbjudande där man får 4st Actionfilmer för endast 10:-, som hittat! Notera att man inte brukar hitta filmen under namnet Russian Terminator utan under The Russian Ninja. Men jag tipsar istället om att leta reda på Mats Helges, The Ninja Mission som är snäppet bättre.


Gallery Movie

Russian Terminator/The Russian Ninja finns att köpa på dvd hos:
Ginza (Action x4 DVD-paket)


4 responses to “Russian Terminator (1989)

 • William C is a Nobody

  Återigen en nolla som inte vet någonting om Mats WHelge Olsson. Olsson gjorde denna film enbart för att sälja och träna upp folk. Det är hur många regissörer som helst som tränar sig i den här filmen. Men såldes under Mats helges namn som tidigare haft succen Ninja mission. Det finns massor med filmer som görs på detta sätt.Muppar som dig ska ge fan i att skriva om sånt du inte vet någonting om.

  • William C. Woxlin

   Träna och träna; ärligt talat så struntar jag fullständigt i hur många det är som tränar sig, faktumet kvarstår att det är en spelfilm; och som spelfilm är den helt värdelös! Visst inget fel i att träna men visa inte skiten till allmänheten! Ha en trevlig dag. //WCW

 • Lasse Lundin

  Här kan man se en interjuv med Magnus Cederblad(Russsian Ninja).http://www.youtube.com/watch?v=l7HSHXq6NbI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: